SJAJNE VESTI

SJAJNE VESTI

Kompanija A1  u okviru kampanje “SVET KAKAV ŽELIŠ” u oblasti javnog zdravlja odlučila se da podrži projekat „Aplikacije za ranu intervenciju“ koju je pokrenuo Logo – Centar, a koja će pomoći roditeljima da adekvatno prate razvoj svoje dece.

Više o ovome možete pročitati ovde.

Terapeuti Logo centra započeli Marte Meo edukaciju

Dobra komunikacija je osnov svega. Što smo u njoj veštiji, što bolje slušamo I čujemo druge, to smo u mogućnosti da ih bolje shvatimo I da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Ovo je nešto što je jako važno naročito kada su najmladji u pitanju. Bilo da govorimo o roditeljima, bakama, dekama, terapeutima – I kada “problema nema “ dobra komunikacija I povezanost sa decom daje im vetar u ledja I pomaže da izrastu I razviju se u srećne I stabilne ljude.

Terapeuti Logo centra započeli su edukaciju za Marte Meo praktičare. Cilj edukacije je dodatno poboljšati kvalitet komunikacije sa decom i roditeljima. Obuku vodi gospodja Silvija Philipps Reichherzer koja je za tu priliku doputovala iz Zagreba. Olivera Vilimanović joj pomaže i daje sugestije terapeutima kako najbolje da usvoje element praćenja i čekanja, stalnom analizom interakcije tereapeut-dete na tretmanu.

Pred nama je put učenja u čemu uživamo. Znanje je moć! Radujemo se novim stvarima koje ćemo naučiti i jedva čekamo da ih primenimo u svakodnevnom radu sa decom!

Šta je tačno Marte Meo?

Objašnjava Olivera Vilimanović

Marte Meo je latinski izraz kojim se kaže “svojim vlastitim snagama“. Roditelji se brinu o tome kako da budu dobro povezani sa svojim detetom i često se pitaju “Gde samo pogrešili?” kada veza nije kako treba.

Pomaganje drugima da svojim vlastitim snagama održavaju kvalitetnu komunikaciju je kao metoda prirodne podrške razvoju, otkrila i razvila Maria Aarts, socijalni pedagog iz Holandije. Ona je razvila način podučavanja i mrežu stručnjaka koji se bave Marte Meom. Marte Meo je u Beogradu počela podučavati Silvija Philipps Reichherzer.

Ono čime se bavimo učeći Marte Meo je kako da lako uočimo i naglasimo dobre momente u komunikaciji. Da bismo postigli da neko napreduje svojim vlastitim snagama moramo ovladati veštinom da uočimo i najmanji pozitivni segment komunikacije. To se ne može realizovati bez snimanja interakcije i detaljne analize komunikacijskih procesa. Primena Marte Meo pristupa olakšava komunikaciju. Meni kao logopedu je olakšala interakciju sa decom. Od kada primenjujem Marte Meo počela sam fokusirano pratiti ono što dete može Sada i Tu. Intenziviranjem toga da samo pratim ono šta dete može, podržavam ga i dolazim u ravan detetovog razvoja. To mi je dalo potpuno novi vidik.

Nučila sam da je polazna tačka na kojoj se temelji Marte Meo kretanje od mesta na kojem je dete i gradjenje onim sposobnostima koje dete poseduje kao i pomaganje detetu da razvije svoj sledeći korak u razvoju. Primenjujući Marte Meo mogu jasno definisati prirodne elemente razvoja koju su konkretni, svakodnevni delovi uspešne komunikacije. Za svaki Marte Meo element mogu odrediti: Kada se nešto radi? Šta se radi? i Zašto se nešto radi? Tako dobijam jasnu sliku kako da popravimo našu/nečiju vlastitu interakcju. Sada kada sam na edukaciji za Marte Meo terapeuta mogu, kada  uočim da u nečijoj komunikacij nedostaje neki Marte Meo element, a to je onaj kojim se vlastitim snagama prirodno pomaže razvoj, potaknuti njegovo korišćenje. To potpuno osvešteno poznavanje elemenata ponašanja koji podupiru druge da napreduju vlastitim snagama deluje tako da se dobro osećam. Vežbanje da se naglašavaju dobri momenti čini da je takvih dobrih momenta sve više.

Novogodišnja proslava i druženje

U udobnom ambijentu igraonice “Maštograd” ugostili smo naše drage mališane i njihove roditelje kako bi ispratili staru I pozdravili Novu 2018. godinu.

Mališani su se igrali I družili, a najzanimljiviji deo večeri bila je potraga za Deda Mrazom.

Skriveni Deda mraz brzo je bio pronadjen, a odali su ga novogodišnji pokloni koje je pripremio.

Svaki mališan je imao prilike da proćaska sa Deda mrazom. Bilo je tu recitovanja, pevanja … a trud je nagradjen novogodšnjim paketićima.

Vidimo se ponovo u Novoj 2018 godini!

NOVO – Logo centar na novoj lokaciji na Banovom Brdu!

Dragi naši,

Od sada nas možete naći i na novoj lokaciji na Banovom brdu, ulica Požeška 37.

Potrudili smo se da prostor opremimo u skladu sa osnovnim principima rada Logo centra, a to je rad uz igru.

Smatramo da je od presudne važnosti za uspeh u radu sa decom pridobiti i zadržati njihovu pažnju. U tome nam pomažu elementi senzorne sobe – strunjače, penjalice, bazen sa lopticama, kao i bogat didaktički materijal prilagodjen različitim uzrastima i potrebama dece.

Način rada Logo centra podrazumeva da se svakom detetu pristupa individualno.

Posle testiranja odredjuju se potrebe i ciljevi i piše program po kome se radi. Programi se procenjuju i dopunjuju tromesečno ili ako je potrebno ranije.

U radu učestvuje tim stručnjaka (logoped, defektolog, psiholog, psihijatar itd), a sve u zavisnosti od specifične potrebe deteta.

Ukoliko  imate bilo kakvu dilemu po pitanju razvoja Vašeg deteta (kasni u progovaranju, nerazumljivo priča, ako su sposobnosti Vašeg deteta niže od očekivanih za uzrast, imate dilemu u procesu vaspitanja…) dodjite ili nas kontaktirajte.

Bićemo srećni ako možemo da pomognemo!

Telefon: 062369617

Email: vilimanovicolja@gmail.com

Vaš Logo centar

Usluge psihološkog savetnika

Psihološki savetnik organizuje radionice sa decom i roditeljima na temu ponašanja koje se manifestuje u vidu:

  • Agresije i besa, iza kojih se često kriju neka druga osećanja koja dete ne ume da ispolji.
  • Povučenosti deteta , koja vodi u usamljenost a kasnije i u nesposobnost deteta da učestvuje u slododnoj i sigurnoj interpersonalnoj komunikaciji.
  • Stresnih situacija kao posledica toga deca mogu ostati ,,zaključana’’ u svojim osećanjima i u odraslom dobu mogu imati niz emotivnih poteškoća.
  • Strahova, roditelji često mnogo energije troše da decu oslobode od strahova umesto da njihovo osećanje straha prihvate i približe.
  • Nesigurnosti, koja može uticati na nejasan doživljaj sebe i svoje okoline.
  • Usamljenosti, koja se može prevazići otvorinim razgovorom i prihvatanjem usled čega će dete početi da doživljava svet kao prijatnije mesto.
  • Osecanja krivice koja može nastati u najranijem detinjstvu a kasnije se odraziti na sve oblasti života i stvaraja u odraslom dobu.
  • Oslabljeno samopoštovanje kod dece koje može biti posledica poruka koje dete dobija o sebi iz svog okruženja.

Kontaktirajte nas ako su vam potrebne usluge psihološkog savetnika.