Rani razvoj govora i kako kreirati stimulativno okrženje

Još dok je u maminom stomaku, beba priprema svoja čula za spoljašnji svet. Već u 25. nedelji života beba registruje zvukove iz okruženja i to dublje i niže frekvencije.

Poželjno je da se očevi i mame  što češće obraćaju bebi u stomaku, jer joj tako  stimulišu razvoj  čula sluha. Važno da uspostavite kontakt sa svojom bebom u prenatalnom periodu i možda, pošto je beba i za to sasvim opremljena uvedete i muziku u njen život. Pevajte joj i pričajte!

Senzorna iskustva novorodjenčeta i bebe, oblikuju percepciju i odgovor na draži iz okruženja. Kod beba očekivanog razvoja, odvijaju se nesmetani procesi prijema i obrade senzornih informacija.

kako-da-pomognemo-da-beba-lakse-progovori-kada-beba-guce-prica-sa-nama-clanak-1

Šta nam beba kaže kada guče?

Od vaše bebe sa 2 meseca  već očekujete da guče, peva vokale: „ooo“, „eee“.

Tada se nadovezujete na pevanje vokala, vi pevate sa njom i pravite kombinacije vokala koje beba produkuje. Beba u ovom uzrastu reaguje na različite intonacije roditelja i okreće glavu ka izvoru zvuka, počinje razvoj socijalnog osmeha i razvoj kooridnacije oko-ruka uvodeći ruku u vidno polje. Ovo je period koji ne treba propuštati i svakodnevno uključivati šarene, mekane, zvučne igračke u interakciji sa vašom bebom. Beba nam gukanjem saopštava da li joj je prijatno ili neprijatno u našem okruženju.  Koristite različite modulacije glasa, osmehujete se i čekajte da beba počne a vi se samo nadovežete na bebinu vokalnu igru.

Oko 4. meseca se beba oglašava gukanjem kada čuje majčin glas tako što koristi glasove k,g u kombinaciji sa vokalima. Rodetelji na tom uzrastu prate svoje dete potrvđujući gukanje i najavljuju aktivnosti koje detetu nisu ugodne: ako beba ne voli – kupanje, presvlačenje, osmehom i pevušenjem. Majka u tom uzrastu bebe, imenuje aktivnosti koje se neposredno odvijaju i u kojima beba učestvuje.

kako-da-pomognemo-da-beba-lakse-progovori-kada-beba-guce-prica-sa-nama-clanak-2

U 10.mesecu beba se ljuti,  zahteva, pokazuje kažiprstom šta želi, izmišlja reči. U ovoj fazi je najvažnije imenovanje svega što se nalazi u bebinom okruženju i imenovanje aktivnosti kojima beba menja situacije: baca, kucka, puni i prosipa, igre skrivanja. Imenovanje kraćim i jednosavnim rečima/rečenicama, naglašavajući svaki slog daje značenje trenutnoj aktivnosti i bebi pomaže da produkuje i razume govor.  Ovo je period za inenzivno širenje pasivnog rečnika i pripremu bebe za prve reči.

Prve reči se javljaju u 12. mesecu kada dete i dalje brblja, koristi se gestovima i izgovara jednostavne reči u kojima se slogovi ponavljaju: mama, tata, baba, pa-pa.

Kako bi pomogli vašem detetu da razume govor i na vreme počne da koristi prve reči pričajte sa njim o trenutnim aktivnostima koristeći skraćene i intonacijski podešene reči tako da vas beba razume, posmatrajte njenu reakciju i čekajte odgovor.

Zauzmite dovoljnu distancu kako bi beba videla vaše lice, osmehujte se i širite oči pri promeni glasova koje takođe beba može da produkuje. Vaša beba uživa da sluša pesmice i putem muzike se najbolje stimuliše razvoj. Pevajte jednostavne pesmice i stihove koji se ponavljaju. Koristite udaraljke, ritmičke pesmice, razbrajalice jer na taj način razvijate dobru bazu komunikacije i poverenja sa vašom bebom. Najvažnije je da se vi zabavljate a samom tim će i vašoj bebi biti prijatno.

ABOUT AUTHOR

Master logoped, defektolog i Marte Meo praktičar

Govorno-jezički razvoj od druge do treće godine

Vaše dete  ima dve godine,  trči, penje se, šutira loptu i stalno je aktivno, a vi ste u panici da mu se nešto neprijatno ne dogodi. Opustite se, njihov razvoj je na pravom putu i u pokretima je ključ motoričkog, kognitivnog i govorno-jezičkog razvoja.

To je put na kome dete istražuje predmete, dovodi ih u međusobnu vezu a vi budite u pripravnosti da mu obezbedite dovoljno materijala za bezbrižnu igru koja ga vodi putem razvoja:

 • Uzmite veliku kutiju u koju ćete se sakriti. Napravite rupice na kutiji (različitih boja i oblika) i pokažite kako može da uparuje boje i oblike, ubacije ih unutra, dok ste Vi u kutiji. Osmislite igru napada a Vi nemate gde, u klopci ste.
 • Uzmite perle različith oblika i veličina i strune za pecanje, pravite zajedno ogrlicu za Vas, kucu, medu.
 • Napravite stazu od katrona kojom će hodati, a da ne upadne u jezero koje je svuda oko staze. Motivišite Vaše dete da hoda stazom i pronalazi razne predmete. Predmete možete sakriti pod jastuk ili papir i da ih ubacije u korpu koja je kod Vas.
 • Napravite prepreke na stazi koje se moraju preskakati i motivišite dete da je na kraju staze omiljena životinja-predmet u opasnosti a on je neustarišivi vitez (ili princeza),  koji će joj pomoći.

za-stimulaciju-razvoja-deteta-od-druge-do-trece-godine-clanak-1

 • Uzmite 4 plastične tegle i probušite poklopac, (naprvite krug i ravnu liniju), dajte detetu žetone i štapiće u različitim bojama i pokažite mu kako da klasifikuje npr. ovde je park gde se igraju žuti štapići a u ovoj crveni krugovi…. Hajde da im pomognemo kako bi imali više drugara.
 • Napravite oblik glave od kartona i isecite pojedine delove oči, uši, usta, stavite na pod isečeni oblik glave i motivišite dete: “upomoć ja ništa ne vidim, gde su moje oči, gladan sam daj mi usta, hoću da jedem“ i pomozite detetu da nađe delove tela koji nedostaju.
 • Stavite stolice u krug da naslon  bude okrenut ka unutra i igrajte se jurke, Vi bežite a dete vas juri, kada je blizu Vi se popnite na stolicu pa nastavite da bežite, motivišite ga da se popne a vi skočite. Recite da je na jednoj stolici sakriven njegov omiljeni predmet i da mora polako da hoda kako ga ne bi uplašio a onda ga ubrzajte – pa opet polako.

za-stimulaciju-razvoja-deteta-od-druge-do-trece-godine-clanak-2

Pri ovakvim igrama govorite glasno pa tiho, hodajte brzo pa polako, nosite nešto teško i spustite se do poda od težine pa lako, hodajte uspravljene glave, izvucite ispod tepiha nešto mokro ili ljigavo pa suvo i pravite prenaglašene grimase lice koje odgovaraju emocijama imenujući kakvo je nešto.

za-stimulaciju-razvoja-deteta-od-druge-do-trece-godine-clanak-3

 • Takmičite se ko više kockica ubaci u 2 kutije, jedna je vaša, pa upoređujete ko ima više kockica a ko manje.
 • Učite dete da sluša, recite da je u stanu Petar Pan i da morate da zatvorite oči i pokušate da ga čujete: opisujte sa detetom šta čujete, recite: ja čujem zujanje kompijutera, čujem auto napolju šta ti čuješ… nešto je šušnulo pored stola, ispod stolice, iza kreveta i tražite Petra Pana.
 • Uzmite jedan džak i ubacite predmete različite veličine, teksture, namene i igrajte se pogađanja.

„Nešto sam napipala meko je, malo je, da li je to zeka, ima duge uši,  hajde ti da staviš ruku unutra, možda pogodimo ko je to?“

 • Idite kod stolara i zamolite ga da vam napravi različite oblike od drveta (pravougaonik, kvadrat, trougao, krug) i podelite uloge pri gradnji. „Hajde da napravimo veliku kuću ko će šta da radi, mogu li ja da ti donosim male kocke, a šta ćes ti da radiš?“
 • Ubodite štapiće različith boja u karton i pokušajte sa olovkom da spojite iste boje štapića. „Moramo zeku da odvedemo do kuće, on je došao u žutu kućicu kod mame i njegova je žuta, hajde da je nađemo i odvedemo zeku.“ Dete ne mora da imenuje boju ali može da prepoznaje isto i uparuje iste predmete, oblike.
 • Isecite krugove od kartona i skakućite sa jednog na drugi kao zeka, ispod svakog kruga može biti jedna slika koju će dete da imenuje i kaže čemu služi predmet na slici. Npr. Nasao sam jabuku, jabuku jedemo…i ide dalje dok ne otkrije šta se nalazi ispod svakog kruga.
 • Uhvatite dete za noge kako bi hodao na rukama i sklanjao prepreke na koje nailazi sa strane. Imenujte i glumite pri svakoj aktivnosti.

za-stimulaciju-razvoja-deteta-od-druge-do-trece-godine-clanak-4

Imenujte vašem detetu šta radi, kuda se kreće i gde se nalazi, podstaknite ga da imenuje svoje namere i da vam objašnjava šta radi, priključite se njegvoj zamišljenoj igri i postepeno uvodite predlog igre ali vrlo oprezno jer je važno stimulisati kreativnost deteta u ranom uzrastu.

SHARE.

ABOUT AUTHOR

Master logoped, defektolog i Marte Meo praktičar

Govorni razvoj od rođenja do prvog rođendana

Majčin glas je najbolji pokretač  razvoja pažnje već kod odojčadi od nekoliko dana. Odojčad pokazuju veliki raspon auditivnih sposobnosti.  Mnogi eksperimenti su dokazali da puštanjem različitih zvukova u uzrastu od samo nekoliko dana, majčin glas pobuđuje bebu da usredsredi pažnju. 

Neka druga istaživanja govore da već u prve dve nedelje bebu više interesuje ljudski glas od drugih zvukova koji su paraleleno puštani. Sve ovo je dovelo istraživače do jednog zaključka – auditivno vežbanje mora da počne još u utrobi tj.u toku intrauterinog razvoja.

Neki istraživači P.D. Ajmas i drugi su dokazali da jednomesečne bebe prave kategorijske razlike između suglasničkih slogova koji se razlikuju po zvučnosti nprimer, pa i ba. Kada se sukcesivno beba izlaze istom slogu ne dolazi do reakcije a kada se izlaže naizmenično različitim slogovima reakcija je očigledna. Posmatran je refleks sisanja (jednoličnost ili promena inteziteta sisanja). Iz svega proizilaze uverenja da se deca rađaju sa osetljivim centrima koji prepoznaju različita akustička svojstva.

To nam govori da je naša veza sa bebom još intrauterino izuzetno jaka i da trudnoću tretiramo kao da imamo već rođenu bebu kojoj se obraćamo, pričamo, pevamo, šetamo, smejemo se i radujemo sa njom.

Dobra osnova za učenje i pozitivna stimulacija intrauterinog razvoja su: emocije majke u trudnoći, radost, fizička aktivnost, boravak u prijatnom okruženju sa divnom muzikom, smeh sa prijateljima, porodična okupljanja, razgovori, boravak u prirodi.

Od momenta prvog kontakta sa Vašom bebom, intuitivno je učite razumevanju i govoru.

Prvi kontakt učenje, kako?

Uzimate vašu bebu u ruke i govorite joj, imenujete njenu gestikulaciju, povezujete  je sa potrebom „oooo pa ti si gladan/a, daaa mama je tu, hladno ti je, boli te stomačić, mama će da ti donese…“ i na taj način razvijate razumevanje, dajući značenje trenutnim aktivnostima i potrebama.

To se odvija na nesvesnom nivou kod svake majke dakle priroda je podarila modele koji na neposredan način bez obuke podstiču razvoj. Majke ponavljaju/oponašaju biološke šumove (podrigivanje, kijanje, sisanje, gutanje, kašljanje) sve što dete proizvede još nezrelim organima za disanje/varenje, upotrebu glasnih žica i tako podstiču razumevanje i intenzivnu upotrebu organa koji će kasnije razvojem postati baza govornog mehanizma.

U cilju vežbanja i pripreme za govor u ranom uzrastu:

 • glasne žice jako vibriraju a visina glasa opada sa svakom pulsacijom,
 • uzvici gladi i bola su slični i dugo traju uz tendenciju da je uzvik bola napetiji i duže traje.
 • uzvici nelagodnosti su ritmični i javljaju se sa pauzama a i traju kraće oko pola sekunde dok su vegetativni zvuci još kraći (zvukovi slični suglasnicima).

Navedene aktivnosti u prvih 8 nedelja su od velikog uticaja za kasniji razvoj govora jer vežbaju vazdušne mehanizme i upotrebu glasnih žica, pripremaju se za govor. U ovom uzrastu majka podstiče bazu kasnije fazične komunikacije sa svojim detetom.

Nučite dete da razume svoje ponašanje i da mu značenje, kako?

Majka gestikulaciji i vokalizaciji daje značenje i tumači namere i potrebe svoje bebe. U nameri da dete podrigne npr. majka koristi veliki broj dijaloških modela komunikacije, pitanja/odgovora, umirujućih glasova u cilju opuštanja bebe i na taj način daje bazu kasnijoj dijaloškoj razmeni. Postavlja pitanja pa pravi pauzu, kao da daje detetu priliku da odgovori, pozdravlja svoje dete svaki put kada im se pogledi susretnu, ona je sa svojim detetom u stalnoj verbalnoj interakciji u situacijama koje to zahtevaju dok u situacijama kada se beba hrani majke se osmehuju bez iniciranja komunikacije koja sadrži pitanja. Na ovaj način dete se uči fazičnosti komunikacije koja je osnov kasnijih razgovora.

Između drugog i četvrtog meseca odojčad počinju da reaguju na različite tonove glasa (ljutite, umiljate, vesele tonove), tada se pojavljuju prvi grleni smeh i gukanje. Tada se jezik kreće vertikalalno i horizontalno i glasne žice se upotrebljavaju u koordinaciji sa njima.

U ovoj fazi majčin govor postaje intonacijski raznovrsniji i rečenice duže. Majka imenuje emociju koju dete ispoljava „oooo pa ti si srećna, daa lepo si ručkila, sada je moja beba sita, i mama je srećna, hahahaha, da smejemo se, ti si moj slatkiš…“Rečenice su kratke, intonacijski adekvatne situaciji uz melodičnost pri izgovoru i akcentovanju pojedinih slogova kada želimo nešto da naglasimo.

U ovom uzrastu se nadovezujete na detetove pokrete jezika i imitirate ga pokušavajući da ovu aktivnost pretvorite u igru i razmenu emocija/pokreta a time utičete na pripremu jezika za govor.

Oko petog meseca dete počninje intenzivno da se interesuje za okolinu posmatra sve što je u pokretu, istražuje predmete koje uzima u ruku (udara, lupka, trese).

Neophodno je omogućiti dovoljno mekanih igračkica koje svetle/pevaju, kako bi beba dobila dovoljno auditivnih i vizuelnih stimulusa koji podstiču razvoj. U ovom uzrastu bebe, majka usmerava pogled ka predmetima i prati pogled deteta. Tog momenta kreće istraživanje kome se majka sa radošću pridružuje imenujući sve što dete uzme u ruku i aktivnost koja se neposredno odigrava. Tada majka postaje glasnija, intonacija prenaglašena, ponavlja iste rečenice više puta vezujući ih za situaciju. Majka svaki put postavlja više ciljeve i tako stimuliše razvoj kod svoje bebe.

Kako?

Majka najpre reaguje na svaki zvuk koji dete produkuje a kasnije reaguje samo na zvukove sa intonacijom u cilju komunikacje, da bi vremenom zanemarila reagovanje na zvukove i intuitivno obraćala pažnju samo na složenije iskaze.

Onda počinje da obraća pažnju samo na slogove koji se ponavljaju a nakon toga se fokusira samo na nove oblike detetovih govornih sposobnosti a zanemaruje prevaziđene modele komunikacije. Na taj način mi od naše bebe stalno tražimo više i nesvesno stimulišemo razvoj potkrepljujući samo nove oblike govornog ponašanja koji su složeniji od predhodnih.

Oko šestog meseca, različiti iskazi počinju da se vezuju za odgovarajuće situacije. Beba pokazuje prstom na pitanje „gde“, tapše ručicama kada čuje pesmicu „taši-taši“, mnoga deca prepoznaju članove porodice nakon izgovorenog imena okreću se ka njima, razumeju zabranu „ne“ prestaju sa započetom aktivnosti ili u cilju interakcije idu ka mestu zabrane gledajući Vašu reakciju.

H. Benedikt je u jednom istraživanju potvrdio da beba razume dvadesetak reči na kraju prve godine. Razumevanje bar dvadesetak reči u svim slučajevima je bilo bar mesec dana pre pojave prve reči.

Oko šestog meseca Vaše bebe, pažnja je usmerena na duge struktuirane slogove koji se ponavljaju i imaju ulogu komunikacje.

Tada majka sluša bebu ponavlja njene slogove i nadovezuje se kompleksnijim formama i slogovima čija su baza svi glasovi koje dete produkuje u tom uzrastu.

Od osmog meseca vaša beba privlači pažnju drugih sa svojim pokretima ruke i posmatranjem odraslih dok razgovaraju. Tada je pažnja usmerena na učenje/razumevanje ponašanja odraslih i usvajanje načina na koji beba skreće pažnju na sebe.

Kada obrćate pažnju na aktivnosi bebe u ovom uzrastu, imenujete joj , potvrđujete njeno ponašanje,  razvijate joj samopouzdanje i učite na koji način će reagovati i privući vašu pažnju.

Dakle pre pojave prve reči Vaša beba je puno toga naučila posmatrajući Vas, Vaše interakcije, Vaš govor, odgovor na njeno ponašanje i zato je važno da obatite pažnju na sve navedene momente koji će podstaći razumevanje govora  a samom tim i pojavu prve reči.