Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe dok je u stomaku je važna. Drage mame, vaša beba u stomaku reaguje na zvukove, svetlost, ima razvijeno čulo ukusa, mirisa, dodira i oseća bol kao i majčine emocije.

Prenatalna stimulacija bebe je važna

Najpre želim da vam predočim da budete opuštene od momenta kada saznate da ste trudni i prepustite se prirodnim procesima jer priroda sve radi za vas. Vaša beba oseća misli i kako bi pomogli prirodnim procesima prizovite dobro raspoloženje u vaš život!

Iskustvo jedne mame

Kada sam bila trudna imala sam puno briga i stalno sam se pitala od čega ćemo živeti, ali se sve odvijalo baš onako kako treba i kako je najbolje za nas. Sada kada posmatram svoje dete, sasvim sam sigurna da su upravo te misli uticale jednim delom na njega.

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe-Dobra energija je važna!

Nema potrebe za negativnim emocijama i uverenjima unapred. Na vašoj veri i pozitivnim mislima počiva dobra energija koja pomaže da se Vaša beba, uz pomoć prirodnih procesa nesmetano razvija. Vaša beba nikako nije nezaintersovano biće u trudnoći, već neko ko u velikoj meri upravlja trudnoćom i postavite je na pijedestal.

 

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Beba sve vaše emocije oseća dok je još u stomaku?

Fetus odgovara na dodir, iako majka ne može da oseti pokrete pre četrvrtog/petog meseca. Dosta šetnje na svežem vazduhu u prirodi i pravilna ishrana, pomažu da se prirodni procesi dobro odvijaju.  Mazite Vaš stomak i uživajte u divnom osećaju da se jedno živo biće polako razvija u Vama.

Kako se razvija beba u stomaku od 10. nedelje?

U desetoj nedelji vaša beba može da žmirka, guta, nabira čelo i tada počinje njena moždana aktivnost. Vaša  beba u 12-toj nedelji se razvija a vama je sve lepše i osećate se bolje, nema umora, preteranog spavanja, povraćanja jer sada posteljica preuzima ulogu i beba sve što joj je potrebno uzima iz posteljice. Važno je da se u ovom periodu završava formiranje glasnih žica u bebinom grkljanu. Pa zamislite sada kako je savršeno to biće i poštujte ga time što ćete ugađati sebi. Slušajte samo ono što vam prija. Vaša beba je živo tkivo koje prima informacije. Ukoliko je sve u redu krećite se, budite kreativni, isprobajte nove recepte, čitajte knjige, slušajte muziku, družite se sa prijateljima i šaljite bebi poruku da uživate u njenom društvu. Idite na sva mesta na koja niste stizali jer sada imate vremena na pretek i znajte da ta iskustva delite sa nekim.

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

Od 20. nedelje trudnoće

U 20-toj nedelji vaša beba je duga oko 25 cm. Intenzivno oseća pokrete. Ona se najviše kreće u ranim jutarnjim časovima i u toku noći, tako da njen bioritam ne odgovara vašem. Bilo bi dobro da ustajete ranije nego inače i budete aktivni zajedno sa njom uz divnu muziku i jogu za trudnice. Time ćete se povezati i postaviti dobre temelje komunikacije i razumevanja.

Beba čuje, oseća i reaguje!

Ukoliko je zvuk naročito glasan ili iznenadan, fetus reaguje trzanjem, te prilagodite glasnoću muzike i govora. Odaberite pesmicu koja će biti “Vaša pesmica” i počnite da pevušite bebi, videćete da će je ta pesmica smirivati kasnije u toku prvih godinu dana kada se uznemiri. Ne postoje jasne studije o ovome ali mnoge majke tvrde da su upravo to činile i da je pričanje i pevanje uticalo na kasniji razvoj novorođene bebe.

Pričajte bebi kao da je sa vama:

„Sada će mama da spremi ručak pa idemo u šetnju“, „sada idemo kod moje drugarice na kafu pa u bioskop“… Vaša priča će stimulisati slušne centre. Mijelinizacija slušnih puteva započinje u petom mesecu fetalnog razvoja i traje do kraja četvrte godine.

Komunikacija i stimulacija razvoja bebe, po nedeljama trudnoće

U 25 nedelja trudnoće

Fetus koristi: čulo vida, sluha, ukusa i dodira. Prepoznaje majčin glas i ritam otkucaja majčinog srca. Ritam otkucaja bebinog srca se menja kada čuje majku. U ovom periodu je još važnija komunikacija sa vašom bebom. U cilju povezivanja sa bebom može da pomogne joga, relaksirajuće šetnje… Ne dozvolite da negativne emocije prevladaju u nekom momentu, koliko god da su jake u odredjenom trenutku, ne vezujte se za njih, odagnajte ih! Sve prođe. Svaki ukus koji isporobate vaša beba oseća, dakle eksprimentišite! Pričajte bebi šta jedete i kakvog je ukusa, probajte najrazličitije ukuse jer putem plodove vode beba isprobava ukuse i razvija čulo ukusa.

U 27. nedelji trudnoće

Fetus može da otvori svoje očne duplje i posmatra okolo ali njen vid nije oštar. Milijarde neurona su se do sada razvili i pulsiraju u bebnom mozgu. Uveliko se stvaraju veze koje će pomoći bebi da uči i prima informacije. Vaša beba može da primi svetlost i da čuje a sve što ste pričali ranije sada se već čuje  jasnije, jer Vaša beba već ima u iskustvu reči,  pričate joj  od samog početka.

U 40. nedelji svi za život važni organi su dobro razvijeni i osposobljeni za normalnu funkciju. Radosno čekajte taj dan kada će se beba naći u vašim rukama i kada će se samo nastaviti obostrano učenje… ništa ne počinje, samo se nastavlja!