Malo Dete u Igri sa Knjigama

Malo dete u igri sa knjigama razvija svoje kognitivne, emotivne, motoričke, socijalne i komunikacijske veštine.

 Malo dete u igri sa knjigama – Knjiga sjajan prijatelj

Igra razvija zainteresovanost za svet koji nas okružuje i pokreće maštu koja stvara realnost. Svet izgleda ovako upravo zbog ljudi koji su pomerali granice svoje mašte, nisu se ograničavali na ono što vide i čuju, zbog toga je igra jako važna, daje nam neprocenjivo iskustvo i ugrađuje se u naš karakter koji utiče na izbor i kvalitet života.

Malo Dete u Igri sa Knjigama

U najranijem detinjstvu do godinu dana

Igra sa roditeljima najviše  podstiče razvojTada je najvažniji segment igre istraživačko ponašanje koje se manifestuje: manipulacijom predmeta, ispitivanjem, lupkanjem, stavljanjem predmeta u usta, bacanjem….u ovaj deo manipulacije i istaživanja spada i vokalna igra kada dete ispitujući  svoje govorne ograne  dolazi do otikrića glasa, sloga a zatim i reči koja mu kasnije otkriva magijsku ulogu govora.

Dete uči samo kada je srećno i opušteno a u igri je zaista tako, tada najviše upija i menja postojeće strukture novim iskustvima. Znanje koje je stečeno kroz igru je trajnije od znanja stečenog na drugi način.

U toku prve godine podstaknite ljubav prema knjigama

Kako bi dete podstakli na radoznalost  i razvili ljubav prema knjigama pomoći će Vam literatura za decu ovog uzrasta . U bogatom izboru knjiga za ovaj uzrast,  možete naći aktivnosti koje će vam dati ideje za igru sa vašim detetom. Jednostavne rime podstiču razvoj govora a kao što znamo odavno je dokazano da pesmice i muzika najviše podstiču razvoj u ranom uzrastu.  Knjige će vam pomoći da podstaknete razvoj govora, maštu i ljubav prema knjigama kod vašeg deteta.

Tokom druge godine posebne knjige za decu

Sazrevanjem novih motoričkih funkcija razvija se manipulativna igra predmetima a istovremeno i razne socijalne igre: skrivanje i otkrivanje lica, pronalaženje skrivenog predmeta, oponašanje odraslog tačnije imitacija. Igre skrivanja su važne za razvoj u toku druge godine a pažljivo kreirane knjige od čvrstog kartona sa prozorčićima svakako predstavljaju izazov za Vaše dete koje na ovaj način uči boje, oblike, nove pojmove i saznaje na zanimljiv način o svetu koji ga okružuje.

Mogu Vam pomoći knjige koje na zanimljiv način ilustruju dnevne aktivnosti uz vešto kreiran prostor sa prozoričićima koji će staviti akcenat na usvajanje novih pojmova putem ključnog segmenta razvoja za ovaj uzrst a to je skrivanje. Zanimljive knjigice za ovaj uzrast su: Knjige o brojevima, životinjama, svetu oko nas… one će podstći znatiželju i učiti dete novim pojmovima, širiti rečnik tj. podstaći razumevanje i postepeno pripremati dete za prve rečenice.

Malo Dete u Igri sa Knjigama

Od 18. meseca pa na dalje knjige sa više aktera

Kod uzrasta od 18.meseci se mogu uključiti i složenije igre koje zahtevaju razvrstavanje predmeta po nekim obeležjima, umetanje predmeta u odgovarajući otvor, ponavljanje zvukova.

Ove igre su početak igre preko koje dete stiče određena znanja takozvane didaktičke igre. U ovom uzrastu se javljaju i funkcionalne govorne igre  gde dete ispituje  mogućnosti spajanja slogova u određenu reč i kreira prve kraće rečenice. Od druge godine igre predstavljanja postaju sve složenije i polako se nekoliko radnji povezuje u uzročno-posledičan odnos i kreira priča gde lutka postepeno dobija ulogu „prijatelja“. Tada se mogu uljučiti knjigice koje imaju više radnji i aktera, složenije aktivnosti predstaljene na vizuelnom materijalu.

Proces učenja, dijalog uz žive boje, aktivnosti, zvukove, podstiču razvoj u ranom uzrastu i na nama je da uz dobro lice, osmeh i veseo glas pratimo detetovo interesovanje i pretvaramo život u igru a igru u rad. Kao što je rekla Marija Montesori „Igra je detetov rad“.