Onlajn Logoped

Povežite se sa vašim detetom na pravi način!

Povezanost proističe iz razumevanja detetovih potreba, razvoja i ponašanja. Mi vam možemo pomoći na tom putu jasnim sugestijama.

Održanih tretmana
10000 +
Zadovoljni roditelji
1000 +
Stručnjaci i saradnici
1 +
Stručnih radova i izlaganja
1 +
Godine rada
1 +

ZAŠTO ONLAJN TRETMANI I KO SMO MI?

USPEH

Diplomci

UTISCI

Šta kažu
roditelji?

Previous slide
Next slide
#6 Koraka

Na putu do cilja!

OPSERVACIJA

Marte Meo terapeut vrši procenu putem analize video materijala pojedinačnih slučajeva. Proces analize obuhvata pregled dva video materijala: slobodnu igru i strukturisane aktivnosti.

Ukoliko se odlučite za saradnju, potrebno je da pošaljete video materijale. Nakon toga, uslediće poziv radi analize uočenih odstupanja u odnosu na hronološki uzrast.

Analiza video materijala podrazumeva:

 1. Slobodne igre: Analiza detetovih aktivnosti u situacijama kada nema zadataka ili pravila, na primer, kada se dete slobodno igra na podu omiljenom igračkom, dok je roditelj prisutan i komentariše.

 2. Struktuirane aktivnosti:

  To je aktivnost kada postoje jasna pravila šta se radi, kako tj.na koji način npr. ručak, pranje zubića.

PROCENA

Nakon analize video materijala, primenjujemo standardizovane merne instrumente u cilju preporuke za tretman. Procenu sprovodimo samo ako uočimo odstupanja u razvoju.

Procenu sprovodi psiholog sa preko 25 godina iskustva u kliničkom radu sa decom, kao i docent sa Fakulteta specijalne edukacije i rehabilitacije, čija je specijalnost govorno-jezički razvoj.

Ukoliko dete procenjuje psiholog ili docent, dobićete:

 1. Jasne instrukcije koje su neophodne za objektivnu procenu razvoja deteta (ove informacije dobijate tokom razgovora sa stručnjakom i u pisanoj formi).
 2. Nakon toga, izveštaj o uočenim odstupanjima u odnosu na hronološki uzrast. Procena pomaže da se jasno definiše odnos između mentalnog uzrasta dobijenog testiranjem i hronološkog uzrasta deteta, odnosno kalendarske godine.

Primer:

Hronološki uzrast predstavlja godine deteta u trenutku procene, a mentalni uzrast je rezultat procene. Ukoliko se ova dva uzrasta poklapaju, dete ne kasni. Međutim, ako je mentalni uzrast ispod hronološkog, to može ukazati na kašnjenje.

TERAPEUT

Nakon procene i analize video materijala, Centar organizuje odabir terapeuta koji će istovremeno biti i savetnik za razvoj. Terapeut vodi dete uz pozitivne stavove i jasne ciljeve kroz razvoj, istovremeno edukujući roditelje.

Iz iskustva znamo da temperament deteta igra ključnu ulogu u usvajanju veština. Stoga je odabir terapeuta, sposobnog da kreira stimulativno okruženje u saradnji s roditeljima, od velike važnosti za dalji tretman.

Svaki terapeut ima svoju specijalnost.

IZRADA ŠESTOMESEČNOG INDIVIDUALNOG PROGRAMA

Program obuhvata jasan popis ciljeva s opisom trenutnog stanja i uključuje strategije koje dobijate u interakciji s terapeutom, a koje vam pomažu da pronađete način najbržeg dolaska do zadatog cilja.

Ciljevi su jasni, konkretni i obuhvataju pet glavnih oblasti razvoja:

 1. Govorno-jezički razvoj
 2. Kognitivni razvoj
 3. Fina motorika
 4. Gruba motorika
 5. Socio-emocionalni razvoj

Svaka od navedenih oblasti uključuje cilj koji obuhvata zonu narednog razvoja deteta. Ciljevi su konkretno definisani i jasni kako bi bili merljivi i evaluirani u narednom periodu.

Ciljevi su važni jer omogućavaju roditelju i terapeutu da zajedničkim naporima usmere dete ka konkretnim veštinama. Ovi ciljevi pomažu da se dete oseća uspešno, dok roditelj stiče jasnu sliku o promenama i novostečenim veštinama kod deteta.

ODABIR METODOLOGIJE RADA.

Da li je detetu potreban razvojni ili bihevioralni pristup to otkrivamo pri realizaciji zadatih ciljeva.

Marte Meo pristup, odnosno razvojni pristup, obuhvata snimanje deteta u komunikaciji s roditeljima/starateljima i analizu video materijala radi identifikacije kvalitetnih trenutaka interakcije između roditelja/staratelja i deteta.

Cilj je istaknuti prirodne interakcije koje podstiču razvoj i komunikaciju. Analiza omogućava uočavanje dobrih momenata tj. koliko su roditelji/staratelji  u stanju  da podstiču produktivnu komunikaciju koja pokreće razvojne procese. Na ovaj način dete uči da se izrazi, širi vokabular, razvija sposobnost slušanja, igre,  razvija se kreativnost i maštovitost. Marte Meo terapeut s dvadesetogodišnjim iskustvom u radu analizira video materijale i daje svoje sugestije.

Bihevioralni pristup - Ukoliko otkrijemo da detetu treba čvrsta, i jasna struktura i vodjenje deteta preko motivacije do željenog obrazca
ponašanja, pozivamo supervizora - BCBA sertifikovanog ABA terapeuta. Ovaj terapeut pruža sugestije u organizaciji tretmana, obučava terapeuta kako postići željene rezultate i jasno definiše ciljeve. BCBA je jedini sertifikovani ABA terapeut u Srbiji s dugogodišnjim iskustvom u radu.

PODRŠKA I IZRADA NOVOG INDIVIDUALNOG PROGRAMA

Kada se zadati ciljevi realizuju, terapeut šalje evaluaciju supervizoru BCBA terapeutu ili Marte Meo terapeutu u pisanoj formi, sadržajno obogaćenoj jasnim sugestijama koje objašnjavaju postignuće ciljeva.

Supervizija uključuje video poziv terapeuta, roditelja i supervizora, gde supervizor posmatra i analizira interakciju deteta i roditelja. Na osnovu primetnog, supervizor zaključuje da li je dete postiglo ciljeve, dostiglo određeni uzrast ili ukazuje na potrebu za novim ciljevima u narednom periodu, što predstavlja zonu sledećeg razvoja.

Dete je dostiglo uzrasne norme ukoliko:

 1. Hronološki i mentalni uzrast su kompatibilni.
 2. Dete je generalizovalo sve navedene veštine van onlajn učionice, van kuće, u interakciji s nepoznatim osobama i u novim situacijama.

Priručnik  “Učimo glasove lako jer to može svako” su za vas pripremile kolege iz Logo-centra. Pomoći će vašem detetu da usvoji glasove: l,r,lj , nauči da povezuje uzrok i posledicu putem priča u slikama, uočava šta nedostaje i razvija vizuelno opažanje, razvija grafomotorne veštine, analizu i sintezu glasova u reči neophodnu za čitalačke veštine. Pored priručnika za glasove l,r,lj pripremili smo vam I priručnik za učenje glasova č,dž,š,ž uz ideje za usvajanje  veštine neophodnih za čitanje i pisanje. 

(Prirucnici su u PDF format-u).

Individualne onlajn konsultacije sa psihologom pružiće vam mogućnost da izrazite svoje roditeljske dileme vezane za: razvoj vašeg deteta i njegovu stimulaciju, promene u ponašanju i način njihovog prevazilaženja, povećanje osećaja sigurnosti, samopouzdanja i stepena socijalizacije vašeg deteta.

Popust na projekte u okviru Centra. Naši klijenti će imati
popust na priručnike, kurseve o razvoju, vebinare, planere razvoja.
Cilj nam je da kreiramo podršku na dostupnim platformama kako bi roditelji mogli da dobiju odgovore na sva pitanja vezana za razvoj i roditeljstvo.

Organizujemo podršku razvoja putem vebinara 1 mesečno. U okviru navedene platforme ćete dobiti korisne informacije o razvojnim normama, pristupu koji pomaže da se povežete sa vašim detetom, načinu na koji ćete pomoći sebi na putu roditeljstva, kako da nađete način i odolite izazovima koje roditeljstvo stavlja pred vas, kako da sačuvate svoje kapacitete i pomognete detetu da živi svoj pun potencijal kao i mnoga druga pitanja o roditeljstvu i podršci. Takođe ćemo vam dati sugestije gde da nađete materijal za rad sa vašim detetom i koja literatura vam može pomoći na tom putu.

Iskustva jedne mame i rezultati

,, Do Logocentra i Olje Vilimanovic sam dosla preko jedne drugarice. Poslala sam Olji snimke svog deteta i objasnila problem. Olja je uradila procenu i dodelila nam Ivanu Dragicevic kao terapeuta sa kojom smo poceli da radimo onlajn. Na pocetku saradnje sam bila clan neke grupe u kojoj su uglavnom majke delile svoja iskustva o radu sa svojom decom koja su kasnila u razvoju. U nekom trenutku su pocele da komentarisu rad onlajnkao nesto sto je nemoguce. Tad sam se odmah isclanila iz grupe jer ja, s obzirom da zivim u Norveskoj, drugu mogucnost nisam imala. Ja sam zelela da verujem da je moguce i ispostavilo se da sam u pravu. Ivana mi se odmah dopala jer je bila jasna, precizna u objasnjavanju i spremna da jasno ukaze na nase greske, bila je angazovana i pruzala nam potpunu podrsku u jednom dugom i teskom procesu, podrsku nasem detetu ali i nama kad smo padali, gubili nadu i motivaciju. Najvaznija lekcija koju smo kao roditelji naucili od Ivane je da moramo da se resetujemo da promenimo nase ponasanje, ocekivanja, zahteve. Kad smo to uspeli poceli smo da uvidjamo mogucnosti kako da svakodnevne situacije postanu platforma za ucenje i razvoj. Njena recenica: vi provodite najvise vremena sa svojim detetom i nijedan rad sa terapeutom (koji je jako vazan) ne moze da zameni vas u situacijama kao sto su oblacenje, obroci, kupanje, setnje itd. Pored svih uputstava koje nam je dala kroz casove sa njom, ipak najvaznija stvar je sto je svoje znanje, iskustvo i umece nesebicno delila sa nama i pokazala nam da i mi mozemo i da treba da postanemo terapeuti svom detetu. Njena posvecenost i znanje, nasa spremnost i zelja da ucimo kao i neprekidan rad sa nasim detetom dali su fantasticne rezultate. Kad sam dete posle 2 i po godine dovela u Srbiju na testiranje on je sa 4,5 godine imao skor izmedju 5,5 i 6,5 godina. Na kraju mogu da kazem da iako je to  poslovna saradnja za svakog roditelja ali i za terapeuta postaje nesto licno i zahvalnost koju osecamo prema njoj je neizmerna. ,,

Bilingvalno Dete

master logoped, Marte Meo terapeut

Olivera Vilimanović

Priručnik je napisan u cilju podrške svim roditeljima koji odgajaju decu u bilingvalnom okruženju. Naš cilj je razumevanje koje proističe jedino iz znanja te smo se konslutovali sa doc. dr Bojanom Drljan, profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, koja je ujedno bila i recezent i nesebično pomogla svojim znanjem o jeziku i razvoju. Logoped Ivana Šehović, dugogodišnji saradnik na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju je podržala pisanje priručnika sugestijama kako bi pomogli roditeljima da sa znanjem odgajaju dete u bilingvalnom okruženju.
Priručnik sadrži sve potrebne informaciju o prednostima bilingvalnog okruženja, načinu komunikacije koji će pomoći detetu u ovakvom okruženju, ranoj dijagnostici ukoliko postoji sumnja i prepoznavanje
simptoma koji ukazuju na kašnjenje, istraživanja koja dokazuju o prednostima bilingvalnog okruženja i strategijama kako se prevazilaze poteškoće i dileme na putu odrastanja deteta u dvojezičnom okruženju.

Najčešće nedoumice roditelja

Poštovani izaberite termin za besplatan poziv u kojem će te dobiti odogvor na sva pitanja vezana za razvoj vašeg deteta

Najčešća pitanja

Cena se formira na osnovu broja realizovanih tretmana na mesečnom nivou kako bi roditeljima čija deca imaju potrebu za intenzivnijom stimulacijom razvoja omogućili bolje uslove plaćanja.

Dete sarađuje sa roditeljima / starateljima a terapeut na osnovu opservacije ponašanja, popisa
motivatora za dete, pre početka tretmana kreira strukturu i okolnosti koje su neophodne kako bi
dete ostalo u igri sa roditeljima a roditelji dobili adekvatne smernice za razvijanje komunikacije I
igre sa svojim detetom.

Ukoliko dete ima poteškoća da razvije komunikaciju, zaključuje, sluša i produkuje misaone celine
u cilju naizmeničnog nastupanja, otežano pisanje, čitanje, može samo da ostaje na tretmanima a
roditelji mogu da snimaju ekran ili budu u pozadini kako bi pratili realizaciju postavljenih ciljeva.

Naša iskustva na osnovu evaluacija u Centru za decu koja su bila na onlajn tretmanu su
podjednako uspešna kao i u Centru jer su pre svega uvek jasno definisani razvojni ciljevi na
kojima se radi.

Plaćanje se realizuje početkom meseca za planirane časove a u okviru odabira programa rada. Nakon izvršene uplate započinje se realizacija tretmana. Za roditelje koji žive u inostranstvu obezbedili smo plaćanje preko pej pala, strajpa i vize.

Da, na mesečnom nivou u okviru paketa imate 1 razgovor onlajn sa psihologom i konsultacije sa Marte Meo terapeutom koji je uvek tu da odgovori na sve vaše dileme. Takodje dobijate dva  priručnika u PDF formatu  i mogucnost da prisustvujete vebinarima koje organizujemo samo za naše klijente.