Dete ne progovara sa dve godine – vežbe za pokretljivost jezika

Dete ne progovara sa dve godine. Kašnjenje u govorno-jezičkom razvojukod deteta od dve godine, može uzrokovati toliko toga i uzroci su različiti: organski, neurološki, psihološki….

Kratka podjezična resica uzrok kašnjenja govora?
Često je razlog kašnjenja govora kod malog deteta do druge godine kratka podjezična resica, što je problem koji se lako resave, uklanjanjem resice ili logopedskim vežbama.

Sluh je uredan, timpanometrija uredna, inteligencija očuvana, uspostavlja kontakt sa okolinom, razume verbalne zahteve i kada su predmeti odsutni, prati pogledom aktivnosti u okruženju, imitira vaše pokrete kao i pokrete likova iz crtanih filmova, može da se zaigra i usmri pažnju na kocke, igračke, pokazuje prstom šta želi, posmatra tamo gde vi pokazujete/gledate, odlično objašnjava rukama i pokretima šta želi. Dakle, pre nego krenete da paničite zbog izostanka govora Vašeg deteta, provete pokretljivost jezika, vilice, debljine jezika, mimike lica, gestikulaciju jer je uzrok možda očigledan i vidljiv golim okom.

Kratka podjezična resica uzrok kašnjenja govora?Kako proveriti da li je podjezična resica deteta kratka?
Resica ispod jezika spaja jezik sa podom usne duplje i ukoliko je kratka, neelastična doprinosi smanjenju pokretljivosti jezika a samim tim jezik se ne pomera dovoljno kako bi se pripremio za govor. Posmatrajte Vaše dete i uočite da li je jezik pokretljiv ili je položen na dno usne duplje sa nemogućnošću: oblizivanja, pomeranja jezika imitacijom u svim pravcima, spontano izbacivanje i pomeranje jezika kada je dete usmereno na neku aktivnost, igru. Ukoliko ste objektivnim posmatranjem ustanovili smanjenu pokretljivost jezika ili je jezik srcolikog oblika moguće da se radi o ankyloglossiji koju će dijagnostikovati otorinolaringolog pregledom samo na osnovu posmatranja.

Ukoliko se podoj ne realizuje prirodno i pored prisustva mleka, beba ostaje gladna i dugo plače postoji mogućnost da jezik ne naleže na donji deo bradavice tako da će Vaše dete plakati jer ostaje gladno. Kod majke može doći do mastitisa ili preranog prekidanja laktacije što nije dobro za bebu.

Kod starije dece pored teškoće u progovaranju može doći do otežanog izgovaranja pojedinih glasova i kao posedicu imamo nerazumljiv govor. Stalnim pokušajima se podjezična veza prirodno može razvući ali će deca svakako imati teškoće u artikulaciju pojedinih glasova: t, d, r, l, č, dž, š, ž…

Kako otkolniti sumnju?
Ukoliko sumnjate da Vaše dete ima kratku podjezičnu vezu najbolje se konsultovati sa otorinolaringologom koji će registrovati ankyloglossiju na osnovu pregleda. Lekar će proceniti da li neophodna hiruška intervencija, frenuloktomija. To je bezazlena intervencija koja se najčešće rešava ambulantno i uglavnom protekne bez komplikacija, nekada je potrebna lokalna anestezija.

Defektolog logoped clan stručnog tima portal Trudnoća i zdravlje o nekim od razloga problema kod dece koja ne progovaraju do druge godine života. Kako prepoznati kratku podjezičnu resicu?Defektolog logoped clan stručnog tima portal Trudnoća i zdravlje o nekim od razloga problema kod dece koja ne progovaraju do druge godine života. Kako prepoznati kratku podjezičnu resicu?

Vežbe za bolju pokretljivost jezika
Dete se brzo oporavi nakon ove hiruške intervencije i već nakon nedelju dana roditelj u saradnji sa logopedom može da stimuliše pokretljivost jezika jednostavnim vežbama:

Isplaziti jezik i laganim pokretima dodirivati bradu. Vratiti jezik unutra i ponoviti pokret ka bradi-nekoliko puta uz igru, npr. želite da dohvati eurokrem kojim ste namazali bradu.
Polagano pokretanje jezika ka nosu pa natrag, isto ponoviti nekoliko puta uz govne aktivnosti.
Dodirnuti bradu a zatim nos, vrhom jezika, koliko je to moguće. Svaki sledeći put će jezik biti pokretljiviji.
Pomerati jezik levo-desno u sam ugao usne.
Vrhom jezika dodirivati gornju a zatim donju usnu.
Oblizivati se jezikom od uglova usana ka gornjoj a zatim donjoj usni-praviti pun krug sa jezikom.
Gurati jezikom u jedan a zatim u drugi obraz dok mama pokušava da pogodi gde je dete sakrilo jezik u ustim….i druge vežbice jezikom.
Na ovaj način će jezik postati pokretljiviji i spremniji za izgovor glasova a vežbice će rezultirati takođe brže i veštije pokrete jezika pri svakodnevnom govoru.